Backlink Nedir? 5 Adımda Backlink!
Backlink, web sayfalarında bulunan ve kullanıcılara başka sitelere yönlendirmek gibi eylemler gerçekleştirilmesini sağlar. Sunduğu bu avantajlar ile “Backlink nedir?” konusu oldukça merak edilmektedir. Backlink kavramı nedir kısaca bahsetmek gerekirse: web sayfalarında bulunan ücretli veya ücretsiz bağlantılar olarak ifade edilmektedirler.
Bu bağlantıların etkili olması sayesinde web sitelerin arama motorlarında edindiği organik trafiği artırabilir. Bu durumda backlinkler, SEO çalışmaları için kritik unsurlardan birisidir. Content Faktory ekibi olarak bu yazımızda “5 Adımda Backlink Nedir?” konusu hakkında bilgiler paylaşacağız!
Backlink Nedir?
Web sayfalarının Google gibi arama motorlarında daha üst sıralamalarda bulunmasını sağlayan SEO faaliyetlerinin en önemli kavramlarından birisi olan backlink, tanım olarak web sayfalarında bulunan ücretli veya ücretsiz bağlantılar olarak adlandırılmaktadır.
Backlink bağlantıların etkili olabilmesi için bağlantıların kaliteli ve kalıcı olması gerekmektedir. Bu bağlantılar, web sitelerin arama motorlarından elde ettiği organik trafiği artırmak için dikkat edilmesi gereken SEO kriterlerinden birisidir. Bu bağlantıları önemli yapan pek çok sebep bulunmaktadır. Bunlardan bahsetmek gerekirse:
Sıralamayı Yükseltir
Bu bağlantılar, Google’da ve diğer arama motorlarında daha üst sıralarda yer almaya yardımcı olmaktadırlar. Sitelerde markaya ait backlinkler olmadan, sektörde güvenilir bir marka olunduğunu ispat etmek oldukça zordur. Bu durumda anahtar kelimeler için en üst sıralarda yer almayı hak eden en önemli sıralama faktörlerinden birisidir.
Web sitelerin daha üst sıralarda yardımcı olan bu linklerin, kaliteli ve dikkat çekici olması gerekmektedir. Bu durumda arama sonuçlarındaki sıralamaları değiştirmeyi amaçlayan Backlinkler’in türü ve çeşidi gibi unsurlar göz önüne alınmalı, Google’ın yönergelerine göre düzenlenmelidir.
Google’ın yeni sayfaları keşfedebilmesine yardımcı olur.
Google’ın internet üzerinde yeni web sayfaları bulmak amacıyla linkler kullanması için geliştirdiği bir algoritma olan Googlebot yani Google örümcekleri, Bir içeriğin keşfedilip, analiz edilip dizine eklenmesi için ana yollardan birisidir. Bu ayrıca Google’ın web ortamında gezinme şeklidir. Güvenilir bir kaynaktan gelen bir link, içeriğin Google tarafından daha hızlı şekilde dizine eklenmesine yardımcı olmaktadır. Yani bu sayede daha hızlı bir şekilde sıralanma mümkündür.
Otorite skorunu artırır.
Bilinirliği yüksek ve güvenli kaynaklardan gelen kaliteli linkler, web sitelerin arama motorlarında daha üst sıralamalarda yer almayı sağlamaktadır fakat aynı zamanda bir işletme olarak kullanıcıların markaya olan güvenini artırmaya yardımcı olabilmektedirler.
Backlink Türleri Nelerdir?
Herhangi bir web sitesinde markayı tanıtmak ve kullanıcı edinmek amacıyla siteye verilen bağlantı olarak tanımlanan backlinklerin pek çok türü bulunmaktadır. Markalara bu türlerden ihtiyaçları olanları seçip kullanabilirler fakat tüm bu linklerin sağladığı faydalar aynı değildir. Bu linkler ise aşağıdaki gibidir:
Nofollow Linkler:
Site içerisinde bir link verilmek isteniyorsa ve bu linkin arama motorları tarafından takip edilmemesi gerekiyorsa markalar Nofollow linkler kullanılmalıdırlar. Takip edilmeyen bu linkler dolayısıyla SEO ya yardımcı olamazlar. Dolayısıyla arama motorlarında daha üst sıralarda yer alma konusunda yardımcı olamazlar.
Dofollow Linkler:
Bu Backlink türünde site içerisinde belirlenen bir Backlink güvenli link anlamına gelmektedir. Bu tür linkler SEO ya yardımcı olabilmektedirler.
Ücretli ve Sponsorlu Linkler:
Markalar, oluşturdukları içeriklerin tanıtılması veya ürünlerinden birinin incelemesinin oluşturması için bir fenomen veya Influencer la çalışabilmektedir. Ürün veya hizmet için verilen link el değiştirdiyse linklere özellik olarak “sponsored” eklenmelidir.
Site içerisinde bir link almak için para ödemek Google’ın kurallarını ihlal eden bir durumdur. Bu ihlalin tespit edilmesi durumda web sitenin arama motorlarındaki sıralamalarını düşürmektedir. Kullanılacak olan “sponsored” özelliği sayesinde site bu tür linklerden olumsuz etkilenmeyi engellemektedir.
UGC Linkler:
UGC yani kullanıcı tarafından oluşturulan içerik, forumlardan ve blog yorumlarından gelen linkleri olarak ifade edilmektedir. Bu özellik Google’a link bir site yöneticisi tarafından değil kullanıcılar tarafından yerleştirildiği bildirilmektedir.
Yüksek Güven Oranı Bulunan Linkler:
Yüksek Güvenli backlinkler bilinirliği yüksek ve güvenilir kaynaklardan gelir. Özellikle SEO bakımından oldukça fayda sağlayan bu linkler, web sitenin daha üst sıralamalara çıkmasına yardımcı olmaktadırlar.
Zararlı Linkler:
Web site içerisinde verilen yanlış veya bozuk bir link sebebiyle Google’da sıralamalar olumsuz etkilenebilmektedir. Bu linkler, genel olarak kalitesiz, güvenli olmayan sitelerden gelen veya Google kurallarını ihlal eden web sitelerdir.
Editoryal Olarak Yerleştirilen Linkler:
Site sahibi tarafından yerleştirilen editoryal linkler Google tarafından ödüllendirilmektedir. Bu linkler, bir web yöneticisinin çalışmalarını beğendiği, daha fazla trafik alması gerektiğini düşündüğü sayfalara link vermesi durumudur.
Nerelerden Backlink Alınır
Markaların, Backlinkler kazanmak için üç ana yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemlerin herhangi birini kullanarak backlinkler edinebilirler. Bu yöntemler:
Natural Linkler
Natural linkler, web site sahibi tarafından herhangi bir işlem yapılmadan verilebilmektedir. Diğer web yöneticileri veya blog yazarları, etkileyici ve yararlı olduklarını düşündükleri web sitelere Backlink vermektedirler. Bu durumda Natural linkler oluşmaktadır.
Manuel Linkler
Kısaca manuel link oluşturmak, bir web sitesinde aktif olarak bağlantıları artırmaya çalışma sürecidir.
Self-created Linkler
Bu link türü, arama motorlarını SEO değeri üreterek iyi olduğunu düşünmeleri için kandırmak amacıyla yapılan editoryal olmayan bağlantılardır. Google, bu tür bağlantıları geçerli kabul etmemekte ve cezalandırmaktadır.
Sonuç olarak kaliteli bir Backlink, web sitenin otoritesini artırırken, sıralamalarda yükselmeye yardımcı olur.
Ne Sıklıkla Backlink Alınmalıdır?
Markanın bilinirliğini artırmaya yardımcı olan backlinkler bir anda kullanılmaya başlanılmamalıdır. Bunun için belirli bir plan oluşturmalı ve bu plan doğrultusunda çalışmalar yapılabilmektedir. Devamlı yükselen backlink sayısı da Google a site hakkında güven vererek öne çıkmasına yardımcı olmaktadır
Backlink Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Etkili ve kaliteli bir Backlink faaliyeti yürütürken, dikkat edilmesi gereken pek çok unsur bulunmaktadır. Markalar ve firmalar bu kriterlere sağlayarak çalışmalara başlayabilmektedirler. Bu kriterlerden kısaca bahsetmek gerekirse:
Anahtar kelime ile doğrudan eşleşen URL’den Backlink alınmamalıdır. Google, bu tür durumlarda Backlink i parayla satın alınan link olarak kabul ettiğinden markalar ceza almaktadır. Bunun yerine URL içerisinde anahtar kelimelerin geçmesine özen gösterilmelidir. Backlink kazanma sürecinde, sadece ana sayfaya değil, sitedeki diğer alt sayfalara da Backlink alınması gerekmektedir.
Kazanılan Backlink kaynaklarının türlerini çeşitlendirmek gereklidir. Bu noktada zaman zaman video Backlink, blog Backlink gibi çeşitlere yönelmek gerekmektedir.
Sonuç olarak Backlink arama motorlarında olan sıralamalar için önemli bir faktördür. Google gibi arama motorlarında daha üst sıralarda olunmak isteniyorsa dikkat edilmesi gereken unsurlardan birisidir. Kaliteli ve etkili linkler oluşturuldukça sıralamalarda artışlar görülebilmektedir. Sektör içerisinde rekabet içerisinde olunan rakiplerin, neler yaptığını da bu analizler içerisine katarsak markalar büyük avantajlar kazanacaktır. Bu durumda tüm yenilikleri ve fırsatları görebilecek, bu fırsatları değerlendirilebilecektir.
Content Faktory ekibi olarak bu yazıda “5 adımda Backlink nedir?” konusunu ele aldık. SEO ve yeni SEO teknikleri hakkında bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak ve hizmetlerimizden faydalanabilmek için bizimle iletişime geçin!