C2C Nedir ve Kullanım Alanları Nelerdir?
Tüketiciler arasında ticareti sağlayan C2C iş modeli, son zamanlarda oldukça tercih edilen bir iş modelidir. Bu nedenle de C2C nedir ve nasıl uygulanır konusu oldukça merak edilmektedir.
C2C; Customer to Customer yani Türkçesiyle Tüketiciden tüketiciye anlamına gelen iş modeli olarak tanımlanabilir. Bu model, tüketicilerin herhangi bir dijital platformda ürünlerini ve hizmetlerini belirledikleri fiyatlara göre listeleyerek satmalarıdır. Bu sayede tüketiciler arasında bir ticaret ağı söz konusu olur. Content Faktory ekibi olarak bu yazımızda “C2C Nedir ve Kullanım Alanları Nelerdir?” konusu hakkında kapsamlı bilgiler paylaşacağız!
C2C Nedir?
C2C (Customer to Customer) iş modelinde tüketiciler, herhangi bir dijital platformda ya da e-ticaret sitesinde bir araya gelerek ürün veya hizmetlerini satışa sunar. Bu sayede tüketiciler tarafından da ürün veya hizmetler satın alınabilir. Özellikle son dönemde sıklıkla isminden söz ettiren C2C iş modeli, bir marka olmaya gerek kalmadan satış yapılabilmesinin mümkün olması ile önemli derecede değer kazanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Dijital Pazarlama Nedir? Etkili Dijital Pazarlama Rehberi!
C2C Kullanım Alanları Nelerdir?
C2C (Customer to Customer) ile pek çok satıcı, ürünleri yükler ve diğer alıcılar satın alır. Bu iş modeliyle çalışmalar yapan bir site sahibi ise yapılan satışlardan komisyon almaktadır. Başka satıcıları sisteme kaydedebilecekleri platformlara sahip şirketler için uygun olmaktadır.
Genel olarak en popüler olan kullanım alanı ikinci el ürünlerin satışıdır. Satışlar yine tüketiciler tarafından faturalı ya da faturasız olarak yapılmaktadır. Bunun yanı sıra bu iş modelini kullanan markalar ve firmalardan bahsetmek gerekirse:
Gibi uygulamalar örnek verilebilmektedir. Bu platformlarda kullanıcılar, ellerinde bulunan sıfır ya da ikinci el ürünleri başka tüketicilere satmaya çalışmaktadır.
C2C Nedir ve Avantajları Nelerdir?
C2C (Tüketiciden Tüketiciye) iş modeli, marka tarafından uygulanıldığında pek çok fayda ve avantaj sağlayabilmektedir. Bu sayede sağlanan bu avantajlar aşağıdaki gibidir:
- C2C (Tüketiciden tüketiciye) iş modeli ile çalışan e-ticaret siteleri pek çok tedarikçinin ürünlerini satması için olanak tanır.. Trendyol gibi markalar buna örnek verilebilir.
- Bu iş modelini kullanan e-ticaret sitelerine kaydolan tedarikçiler, belirli anlaşmaları gerçekleştirdikten sonrasında e-ticaret sitelerine ürünlerini yükleyerek sitedeki ürün çeşitliliğini artırabilirler.
- C2c iş modelini kullanan kişiler, herhangi bir ürünü stoklamaya ya da depolamaya gerek kalmadan web sitelerinde ürünleri kullanıcılara sunabilir.
- C2C iş modelini uygulayan e-ticaret sitelerinde genel olarak, kullanıcılar ürünlerini satarak para kazanabilmektedir.
- Genellikle kargo firmalarıyla yapılan anlaşmalar vesilesiyle tedarikçiler ürünlerini daha uygun fiyatlarla alıcılara gönderebilmektedirler.
- Genel olarak C2C iş modelini kullanan e-ticaret siteleri diğerlerine nazaran daha güvenilirdir.
Markalar sunulan bu fayda ve avantajlara inceleyerek, kullanılıp, kullanılmayacağını belirleyebilir. İhtiyaçları doğrultusunda ve yaptığı faaliyetlere göz önüne alarak bu iş modelini uygulamaya başlayabilmektedir.
B2C ile C2C Arasındaki Farklar
B2C (Business to Customer) iş modeli, firmaların tüketiciler ile kurmuş olduğu ticari ilişkiyi açıklayan iş modeli olarak tanımlanmaktadır. Bireysel olarak yapılan tüm satın alma işlemleri bu iş modelinin kapsamına girmektedir. Bu bakımdan B2C ile C2C arasındaki farklar aşağıdaki gibidir:
- C2C iş modeli ile faaliyetler sürdüren e-ticaret siteleri birçok tedarikçinin ürünlerini satabilmesi için imkân sunar.
- C2C iş modelini uygulayan e-ticaret sitelerine kaydolan tedarikçiler, belirli anlaşmalar sonrasında, ürünlerini siteye yükleyerek ürün çeşitliliğini artırır.
- C2C iş modelini kullanan e-ticaret sitesi sahiplerinin herhangi bir ürünü stoklamasına gerek kalmaz. Web sitelerinde ürünlerini sunabilirler.
- C2C, tüketiciler arasında ve tedarikçiler ile tüketiciler arasında gerçekleşen ticaretin sanal ortama geçmiş halidir. B2C iş modelinde ise tedarikçiler ve tüketiciler arasında meydana gelen bir sanal ticaret söz konusudur. Bu iş modeli komisyon usulü gelir elde etmeye dayanmaktadır.
- B2C iş modelinde sadece tedarikçiler ve tüketiciler arasında gerçekleşen bir ticaret söz konusudur. Bu iş modeli komisyon usulü gelir elde etmeyi sağlamaktadır.
- B2C iş modelinde e-ticaret sitesi sahipleri, ürünlerini tedarikçilerden temin eder. Tüketiciler de site üzerinden almış oldukları ürünlerden dolayı site yöneticisinden talep edebilirler. C2C iş modelinde ise site sahipleri daha çok aracı konumundadır.
- B2C iş modelinde var olan satış politikalarına uygun bir şekilde satış yapılırken C2C’de satıcının güvenirliği esas alınarak ürün satışı yapmak mümkündür.
- B2C de satıcı ile alıcı arasında herhangi bir pazarlık yapılamazken, C2C iş modelinde pazarlık yapma şansı bulunmaktadır.
- B2C iş modelinde sadece tek bir satıcı vardır, o kişide e-ticaret sitesinin sahibidir. Fakat C2C iş modelindeyse tüm işlemleri site sahibi değil farklı satıcı kişiler yapmaktadır.
- C2C iş modelinde her satıcı için özel bir hesap açmak mümkündür. Bu yönetici hesabıyla farklı kullanıcılar ürünlerini e-ticaret sitelerine yükleyerek satışa çıkarabilirler.
Content Faktory ekibi olarak bu yazımızda “C2C Nedir ve Kullanım Alanları Nelerdir?” konusunu ele aldık. SEO ve yeni SEO teknikleri hakkında güncel bilgiler almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.