KOSGEB İş Planı Nedir? İş Planı Örnekleri!
Zaman geçtikçe eskimeye başlayan geleneksel yöntemler ile pek çok firma eski popülaritesini kaybetmiş veya iflas etmiştir. İş planı doğrultusunda faaliyet göstermek, firmaların daha fazla verim ve daha kâr elde etmesine yardımcı olmuştur. Bu nedenle iş planı, tercih edilen yöntemlerden biri olmuştur. Content Faktory ekibi olarak bu yazımızda “KOSGEB iş planı nasıl hazırlanır? Etkili iş planı örnekleri” nedir konusu hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
İş Planı Nedir?
Bir firmanın belirli hedefler ve amaçlar doğrultusunda, iş sürecini ve yöntemini kontrol etmesi için oluşturulmuş bir rapordur. Bu rapor, sayesinde firmalar, iş yerindeki koordinasyon ve verimi artırır. İş planı türlerini 4 ana başlık altında anlatabiliriz. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Mini Plan: Genellikle finansal bilgiler için kullanılmaktadır. Önemli veriler içerse de kapsamlı bir iş planı yerine kullanılmamalıdır.
- Çalışma Planı: Kurumlardaki işlerin yönetilmesini sağlar. İş yerinde kullanılmasından dolayı yüksek kalite kâğıda ihtiyaç kalmaz.
- Sunum Planı: Tanıtım amacıyla oluşturulan bir plandır.
- Elektronik Plan: Bu plan elektronik ortamda hazırlanmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Müşteri İlişkileri yönetimi Nedir?
KOSGEB İş Planı Nasıl Hazırlanır?
KOSGEB (Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı), küçük ve orta ölçekli firmaların pazardaki etkinliğini artırmak ve piyasadaki rakiplerinden bir adım önde olmasını sağlamak için destekte bulunan bir kamu kurumudur.
KOSGEB sayesinde firmanıza destek kredisi ve yardım almanız mümkündür. Bunun yanı sıra bu kredi yardımından herkes faydalanamamaktadır. Başvurmak için belirli kriterleri sağlamanız gerekir.
KOSGEB iş planını hazırlarken öncelikle tüm maddelerle ilgili gerekli araştırmalar yapılmalı ve plan buna göre hazırlanmalıdır. Oluşturulacak olan planın bölümleri şu şekilde olmalıdır:
- İlk sayfaya büyük harflerle “İş Planı Dosyası” yazmalısınız.
- İkinci sayfada, girişimcinin adı ve soyadı yazılmalı ve o günün tarihi eklenmelidir.
- Üçüncü sayfada, iş fikrinin özeti, girişimci hakkında kısaca bilgilendirme bölümleri yer almalıdır.
- Dördüncü sayfada, girişimcinin kişisel bilgileri yer almalıdır. Bunlar; telefon numarası, adresi, mezun olduğu eğitim kurumu, bildiğiniz yabancı diller vs. gibi olmalıdır.
- Beşinci sayfada, başvuruda bulunan girişimcinin şu ana kadar çalıştığı tüm işlerdeki görevleri, işletme isimleri, oradaki görevi ve deneyimleri ve bu işletmelerde kaç yıl çalıştığı yer almalıdır.
- Altıncı sayfada, işletmenin sahip olduğu statü, iş ortakları, hangi işletme türüne göre kurulacağına dair içerikler bu kısma yazılmalıdır.
- Yedinci sayfada, iş fikriniz, müşteri kitlenizin özellikler, müşterilerinize sunacağınız hizmetler gibi konular bu bölümde yer almalıdır.
- Sekizinci sayfa ise yedi bölümden oluşmaktadır. Bunlar şu şekildedir:
- Ulaşmak istediğiniz müşteri kısmı, hedeflediğiniz Pazar, bölge ve müşteri büyüklüğü buraya eklenir.
- Bu kısımda rekabete yönelik önlemler yer alır. Firmanızın rakiplerine karşı güçlü ve zayıf yönleri tespit edilir. Zayıf yönlerine karşı almış olduğunuz önlemler buraya eklenir.
- Bu kısımda tahmini satış planı hakkında bilgiler yer alır. İşletmede yer alan hizmet ve satış miktarlarının yıl içindeki dağılımı, satış düzeyini etkileyen faktörler buraya eklenir.
- Ürün ve hizmet satış planı hakkında bilgiler burada yer alır. Verdiğiniz hizmetlerden dolayı tercih ettiğiniz satış politikasını buradan belirleyebilirsiniz.
- Bu kısımda ürün ve hizmetlerinizi hedef kitleye ulaştırma kısmıdır. İşletmenizin müşterileriniz için kullanacağı iletişim kanalı ve ürün dağıtımında kullanılacak hizmetler burada yer alır.
- Ürünlerinizi hedef kitleye tanıtmak için kullanacağınız metot ve işlemler burada belirlenmektedir. Reklamlar ve çalışmalara ayıracağınız bütçeye burada karar vermeniz gerekir.
- Bu bölümde yapacağınız satış planının aktivite planı tablosunu oluşturursunuz.
Dokuzuncu sayfada ürün ve hizmet işlemlerinde kullanılacak olan satış planı belirlenir. Bu sayfa beş kısımdan oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla aşağıdaki gibidir:
- İlk kısımda hizmet üretimi ve planlaması belirlenmektedir. Ürün ya da hizmetlerin, müşterilere sunulana kadar olan süreçte geçtiği aşamalar buraya eklenmelidir.
- Bu kısımda ürün ve hizmet üretimi için gerekli olan araçlar ve ekipmanlar eklenmelidir.
- Ürün üretimi için gerekli hammadde ihtiyacı buraya eklenir. Hammaddelerin nereden temin satın alınıp, temin edileceği buradan belirlenmektedir.
- Bu kısımda yapılan ürün üretimi için gereken işgücü belirlenmelidir. Yapılan üretim için gereken işgücü ücreti belirtilir.
- Ürün üretimi için gereken işletme veya yer burada belirlenmektedir. Kullanılan işletmenin hangi sebepten ötürü kullanıldığı buraya eklenir.
- Onuncu sayfa, örgütleşme ve yönetim planı bölümüdür. Bu kısımda işletme nasıl yönetilecek, yapılacak satın alma işlemler vs. gibi işlemler buraya eklenmelidir.
- On birinci sayfa, işletme ve finansal plan bölümüdür. Bu kısımda ihtiyacınız olan yatırım ihtiyaçlarınızı belirleyebilir ve istatistik tablo oluşturup eksilerinizi öğrenip bu kısma ekleyebilirsiniz.
- On ikinci sayfa, iş kurma süreci ve aktivite programı bölümüdür. İşin kurulması için gerçekleştirilmesi gerekli olan çalışmalar buraya eklenir.
İş Planı Oluşturmanın Avantajları Nelerdir?
İş planı oluşturmanın birçok avantajı vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:
- Marka önceliklerinin belirlenmesini sağlar.
- Markaların devamlılığına katkı sağlar.
- Markalardaki sorunlar ve problemleri kolayca belirler. Onlara karşı alınabilecek önlemlerin bulunmasında yardımcı olur.
- Firma içindeki ekiplerin daha koordineli çalışmasını sağlar.
- Markanızın zayıf ve güçlü yanlarını belirlemenize yardımcı olur. Bulunan zayıf yanlarından kurtulmak için önlem almanıza olanak sağlar.
Etkili İş Planı Örnekleri!
Sıfırdan bir iş planı hazırlamak zor olabilir. Bunun için internette oluşturulmuş pek çok web site vardır. Bu sitelerden birkaçı aşağıdaki gibidir:
Jotform: Bu sitede ihtiyacınız olan birçok etken bulunmaktadır. Şablonlardan, yaratıcı özetlere kadar birçok içerik mevcuttur.
Hubspot: Bu site sayesinde iş planı oluşturmanız daha da kolaydır. Planınızı oluşturmaya başladığınızda size kolay takip edebilmeniz için direktif ve talimatlar verir. Planı tamamladığınızda size Word ya da PDF olarak indirme seçeneği sunar.
İlginizi Çekebilir: Dijital Pazarlama Nedir? Etkili Dijital Pazarlama Rehberi
Content Faktory ekibi olarak bu yazıda, “KOSGEB iş planı nasıl hazırlanır? Etkili iş planı örnekleri!” konusunu ele aldık. SEO ve yeni SEO teknikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçin!