SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? Uzmanından 10 Adımlık Rehber
“SEO uyumlu makale nasıl yazılır?” sorusu dijital pazarlama alanında sıklıkla araştırılan konuların başında gelir. SEO uyumlu içeriğin en önemli amacı kitleye aradığı duru bilgiyi, beklentilerini karşılayacak düzeyde vermektir. Google’ın arama motoru daima web dünyasındaki sınırsız içerikten ne aradığınızı seçmek ve varmak istediğiniz sonucu karşınıza çıkarmak için çalışır. Bu bilgiler belirli standartların gruplandırılması, ayırt edilmesi ve çeşitli taramalardan çıkarılan sonuçlar ile ilgilidir. Arama motorlarının başarısı arkasında dev algoritmalar ve tarama süreçleri bulunur. Yazımızda SEO uyumlu makale nasıl yazılır konusunu maddeler halinde ele alacağız.
1. Hedef Kitleni ve Personanı Belirle
Zamanımızın dijital dünyasında internet; tüketime ulaşım, bilgiye ulaşım, insana ulaşım gibi sınırsız kategoride birincil kaynağımızdır. Günlük hayatımızda hemen hemen her şeye arama motorları ile ulaşabiliyoruz. Buradaki süreklilik web dünyasının başarısından geliyor. Tek bir kelime ile aradığımız ayakkabıyı karşımızda görmek, tek bir siteden aynı ayakkabının tüm fiyat seçeneklerini inceleyebilmek, tek bir tıklama ile para göndermek ışık hızında gerçekleşiyor. Bu kadar fazla verinin içinde işletmelere düşen görev, stratejilerini en iyi şekilde kullanarak potansiyel müşterilerinden trafik çekebilmek. Trafiğe çekebilmek, aranılan anahtar kelimelerde ilk sırada çıkmakla doğru orantılıdır. Dijital dünyada alacağınız dönüşüm, trafik ve talep Google sıralamanız ile ilgilidir. “SEO uyumlu makale nasıl yazılır?” sorusu da tam bu noktada devreye giriyor.
İlginizi çekebilir: Persona Ne Demek? Nasıl Oluşturulur?
SEO uyumlu makale yazmanın kriterlerinden ilki; persona ve hedef kitlenizi belirlemektir. Personanın ve hedef kitlenin belirlenmesi, potansiyel müşterilerin detaylı bir analizini yapmamızı sağlar. Bu doğrultuda hizmet verdiğiniz alan ile ilgili pazar analizi yapmak son derece önemlidir. Persona oluştururken demografik bilgileri, cinsiyet, yaş grubu, motivasyonları ve sosyal medya kullanımı gibi kişilerin hayatını yönlendiren bilgileri gözden geçirmelisiniz. “Ürün ya da hizmetiniz hangi yaş grubuna hitap edebilir?”, “Hangi cinsiyete yönelik?”, “Hangi ilgi alanları penceresinde yer bulabilirim?”, “Temel amaçlar nelerdir?” gibi sorulara karşılık verdiğiniz potansiyel satın alıcılar oluşturarak içeriklerinizi bu personalara göre oluşturabilirsiniz.
2. Rakiplerini ve Pazarı İncele
Anahtar kelimelerinizi belirlemek için rakiplerinizden ve faaliyet gösterdiğiniz pazardan yararlanabilirsiniz. Rakiplerinizin ve pazarınızın anahtar kelimelerini iyi bir şekilde analiz edebilirseniz, müşterilerinizin sorunlarına o kadar cevap verebilen içerikler üretebilirsiniz. Rakipler eğer sizden öndeyse, başarı değerini artıran kriterleri inceleyerek eksik olduğunuz noktada kendinizi geliştirebilirsiniz. Yeni fikirler elde edip kullanabilirsiniz. Sizden geride kalan rakiplerin geride kaldığı konulardan kendinize pay çıkararak yanlış stratejilerden de sıyrılabilirsiniz. Dijital dünyada rakip ve pazar analizi yapmak için çeşitli araçlardan yararlanabilirsiniz. Rakip ve pazar analizi yapmak için Ahrefs ve Semrush araçlarından yararlanabilirsiniz. Bu araçlar ile, “Rakipleriniz hangi aramalarda kaç kullanıcıya ulaşmış?” “En fazla index aldığı konular nelerdir?”, “ Backlink durumları nasıl seyrediyor?”, gibi sorulara cevap bulabilirsiniz.
3. Anahtar Kelime Analizi Yap
Anahtar kelime analizi yapmak SEO stratejisinin başarılı olmasında önemlidir. Müşteriler anahtar kelimeler ile ilgilendikleri ürünler ve hizmetler hakkında Google’da arama yaparlar. Anahtar kelime analizi yaparken arama hacmi ve anahtar kelimenin rekabeti dikkate alınır. Arama hacmi yüksek, rekabet düzeyi düşük anahtar kelimeler belirlenir. Bu anahtar kelimeler için bir liste oluşturulur. Oluşturulan liste haftalık olarak güncellenir. Bu güncelleme sayesinde, oluşturduğunuz içeriklerin aranma hacimlerini anlık olarak takip edebilirsiniz. Özellikle mevsimsel dalgalanmanın çok olduğu sektörlerde, listenin takibi başarı için önem taşır. Anahtar analizini belirlemek için ücretli ve ücretsiz birçok kaynaktan yararlanabilirsiniz.
4. Rakip İçerikleri İncele
İçerik kırmızı çizgidir. Kullanıcılar özellikle fikir ve bilgi içerikli aramaları görseller ile geçiştiremezler. Kısa cümleler bilgiye aç olan kullanıcıyı tatmin etmeye yetmez. Zamanın altın gibi kıymetli olduğu bu dönemde ise kitleler asıl bilgiye ulaşmak için sayfadan sayfaya aramak ile uğraşmak istemezler. Kullanıcılarından gözünden hareketle onların sorularını içeren cevapların içerikte doyurucu bir şekilde yer alması son derece önemlidir. Rakiplerden farklı, ziyaretçiyi tatmin edici ve sorduğu soruları kapsayıcı içerik oluşturmak ilk hedeflerin başında gelir. Özellikle içeriğin rakiplerden kaliteli ve özgün bir şekilde ziyaretçiye sunulması, ilgisini çekmesi ve daha sonrasında tekrar ziyaretin gerçekleştirilmesi için önemlidir. Kaliteli içerik potansiyel müşterinin kafasındaki soru işaretleri yanıtlamalıdır. Potansiyel müşterilerin sorunlarınızı çözen içerikler müşteri yaratmanızı sağlar.
5. Başlıkları ve Alt Başlıkları Belirle
Başlıklar, paragrafın neyi anlattığına dair kısa cümlelerdir. Bir içerikte konunuzu başlıklar halinde detaylandırırsanız arama motorlarında daha fazla görünürlük elde edersiniz. Tek bir başlık altında uzun paragraflar hem konuya olan dikkatin dağılmasına hem de konu bütünlüğünün bozulmasına sebep olur. Her yeni başlık okuma şevkini tazeler. Arama motorları başlıklar halinde gruplandırılmış bilgiyi daha net algılar ve kullanıcıya daha net veriler sunar. Siz burada arama motoruna yardımcı olurken arama motorunun bir beklentisini daha karşılayarak hedefinize daha fazla yaklaşmış olursunuz.
6. Özgün İçerik Oluştur
Bir sayfada gezerken aradığını bulamadığı için başka bir sayfa ziyaretinde bulunan kullanıcıya özgün olmayan içerik, istediğini vermemek dışında kötü bir algı oluşturur. Bir yandan aynı içerikler arama motorları tarafından kopya içerik olarak nitelendirilir. İnternet sitenizin dijital dünyada itibarı azalır. Domain otorite puanı düşer. Özgün içerik üretmeniz internet sitenizin domain otoritesini kazanmanızda ve trafik elde etmenizde önmekidir. Özgün içerik arama sıralamasında rakiplerinize karşı rekabet elde etmenizde önemlidir. Bir içeriğin özgünlüğü sadece içerikte yer alan kelimelerin farklı olması ile ilgili değildir. Konunun ele alış biçim, dili, görsel dünyayı birleştirdiğinizde tam olarak bir özgünlük yaratabilirsiniz. Ayrıca içeriğinizi istatistiklerle, infografiklerle, videolarla, podcastlerle daha özgün hale getirerek arama motorlarında üst sıraları zorlayabilirsiniz.
7. Okunabilirliğe Odaklan
SEO uyumlu makale konusunda diğer bir kriter okunabilirliktir. Kullanıcı odaklı bir içerik geliştirmenin en önemli şartlarından başında okunabilirlik gelir. Kullanıcıları sıkmayacak, basit, yalın ve anlaşılabilir cümleler içerik oluşturmak kullanıcılar için son derece önemlidir. Kullanmış olduğunuz SEO aracı sayesinde okunabilirliğinizi kontrol edebilir ve içeriğinizin daha üst sıralarda yer almasını sağlayabilirsiniz. Müşterinizi sıkmayacak bir dil kullanmanız, akıcı içeriklerin oluşturulmasında ayrıca önemlidir.
8. Görsellerin Gücünden Yararlan
Araştırmalara göre görsel ile öğrendiğimiz bilgiler daha fazla hatırlanmaktadır. Bu açıdan görseller kullanarak okuyucunun sizi hatırlamasını ve ziyaret ettiği sayfanıza tekrar ziyaret etme olasılığını artırabilirsiniz. Bir yandan görsel ile zenginleştirilmiş içerikler okuma hevesini de canlandırır. Görsel alt metinlerine açıklamaların eklenmesi, arama motorlarında üst sırada çıkmanıza yardımcı olur. Görseller ile zengileştirdiğiniz içerikler kullanıcın ilgisine çeker. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır: görsellerinizin özgün olması. Günümüzde birçok marka özellikle stok fotoğraflar ile yazdığı içerikleri sıradanlaştırmaktır. Her markanın kendine ait tasarım dilinin bulunması ve bunun içeriğe yansıması son derece önemlidir.
9. İçeriği Zenginleştir
Yazdığınız içeriğin özgün olmasının yanında içeriğin zenginleştirilmesi son derece önemlidir. İçeriği zenginleştirmek için istatistiklerden, inforagrafiklerden, podcastlerden, videolardan, sosyal kanıtlardan yararlanabilirsiniz. Örneğin içeriğinizde kullanacağınız sektör ve pazar araştırma istatistikleri içeriklerin güvenilirliğini arttırır ve okuyucuya fayda sağlar. Podcastlerle ve videolarla zenginleştirmiş olduğunuz içerikler arama motorları tarafından üst sırada çıkmanızı sağlayarak, rakiplerinize avantaj sağlar.
10. Dönüşüme Odaklan
İçerik stratejinizin başarısını, belirlediğiniz dönüşümler gösterir. Müşteri elde etmek, bir form doldurtmak, müşterinin iletişim bilgilerini almak gibi dönüşümler tanımlanabilir. Dönüşümler olmadan içerik pazarlamasının başarısını ölçmek imkansızdır. İçerik dönüşümlerini tanımlayarak, içeriklerinizin ne kadar belirlediğiniz amaçlara hizmet ettiğini belirleyebilirsiniz. İçeriklerinizin metriklerini takip etmek ve analizini yapmak, bir sonraki içeriklerin oluşturulmasında bilgi kaynağını oluşturur.
Content Faktory ekibi olarak bu yazıda, “SEO Uyumlu Makale Nasıl Yazılır? Uzmanından 10 Adımlık Rehber” konusunu ele aldık. Siz değerli okurlarımız için faydalı olmasını diler, okuduğunuz için teşekkür ederiz. Siz de işinizi büyütmek istiyorsanız bizi takip edebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçin!