fbpx
Skip to main content

Web Sitesi Nasıl Yönetilir? Uzmanından Tavsiyeler!

Milyarca kullanıcıya ev sahipliği yapan internette kısa süre içerisinde bilinirlik artırmak mümkündür. Bu nedenle kullanıcılar sıklıkla Web sitesi nasıl yönetilir sorusunun cevabını merak etmektedir. Content Faktory ekibi olarak bu yazımızda, “Web Sitesi Nasıl Yönetilir? Uzmanından Tavsiyeler!” konusu hakkında kapsamlı bilgiler paylaşacağız.

web-sitesi-yonetimi-nedir

Web Sitesi Yönetimi Nedir?

Web sitesi: arama motorlarında bulunan, kullanıcıların o anki ihtiyaç ve gereksinimleri karşılayacak dijital platformlardır. Özellikle dijital pazarlama yöntemleri kullanan markalar için büyük önem arz eden web siteler, milyarca kişinin internet kullanmasından dolayı önemlidir. SEO gibi faaliyetler ile web sitelerinin öne çıkarılması da markaya ilgiyi artırmaktadır. Tüm bu faaliyetleri kolayca yönlendirmek için de web sitesi yönetimi son derece önemlidir. Bununla birlikte yapılan kaliteli ve etkileyici içeriklerin hangi günlerde yayımlanacağı gibi stratejik unsurların daha kolay bir şekilde oluşturulmasına yardımcı olmaktadır.

web-site-kurmak-icin-bilmeniz-gerekenler

Bir Web Site Kurmak İçin Bilmeniz Gerekenler

Kullanıcıların kendileri ya da markalar için bir web sitesi kurulmasını istediklerinde bilmeleri gereken iki temel kavram vardır. Bunlar domain ve hostingtir. Bir web sitesinin teknik yapıları olarak tanımlayabileceğimiz bu iki kavram; web sitenin adını, url bağlantısını ve sitenin depolanacağı alanı kiralamayı içerir.

Bu kurulum işlemleri ise yaklaşık 10 dakika sürer. Bu işlemler tamamlandıktan sonra belirlenen içerikleri siteye eklemek için CMS denen platformun siteye eklenmesi gerekmektedir. En son aşama da tema ve eklentiler ile siteye istenilen işlevsellik ve görünüme kavuşturmak kalır.

Web tasarım teknikleri hakkında bilgisi olmayan herhangi birisi kolay bir şekilde dakikalar içerisinde kendi web sitesini oluşturur. Kısacası belirttiğimiz üç temel bileşen bir web sitesi kurmak için yeterlidir. Domain, Hosting ve CMS kullanılarak kısa sürede bir site oluşturulabilmektedir.

Domain ve Hosting

Alan Adı (Domain): Alan adı, web sitelerin adı ve adresi olarak geçen kavramdır. Web sitesini bulmaya çalışanların siteye girmek için kullandığı adres olarak da geçmektedir.

  • Bir web site oluşturmak için alan adı ile marka adının aynı olması gerekir.
  • Alınan bir alan adını kaydedilirken web site için bir isim belirlemek yeterli olmamaktadır. “.com”, “.net” gibi uzantılarla adresi tamamlayan bölümüne de karar vermek gerekmektedir.
  • Belirlenen hedef kitle uluslararası ise ‘.com’,’.net’ gibi uzantılar genel bir alan adı uzantısı uygun olacaktır. Fakat eğer ki hedef kitle bir ülke içerisinde yaşayan kullanıcılar ise ‘.tr’ gibi yerel alan adı uzantısı kullanılmalıdır.
  • Belirlenen alan adının daha önce alınmamış olması için sorgulama yapmak gerekir. Bu sorgulamayı yapmak için internette pek çok araç bulunmaktadır.

Hosting: Sitelere erişmeyi, her zaman yayında olmasını sağlayan teknik altyapı hizmetlerine hosting denmektedir. ayrıca hosting; web site dosyalarının bir sunucuda saklanmasını ve adrese tıklanıldığında içeriğin görüntülenmesini sağlamaktadır.

İnternetteki tüm web sitelerde sunucu denen güçlü donanımların bulunması genellikle hosting firmaları tarafından sağlanmaktadır. Bu yüzden hosting’i sunucu üzerinde siteler için alan kiralama olarak da tanımlanabilmektedir.

Hosting paketleri ya da planları; her sitenin amacına göre farklı sunuculara ihtiyaç duyulabileceği göze alınarak tasarlanan hosting çözümleridir. Bu paketler; farklı kotalarda alan adına özgü e-posta ve depolama gibi kaynakları içermektedir.

CMS: Domain ile web siteyi kaydeder ve hosting ile web sitenin popüler bir hale gelmesi mümkündür. Bununla birlikte siteyi ziyaret eden kullanıcılar içeriklerin hangi araçlarla ekleneceğine karar verir.

CMS bir web sitenin, içeriğini hazırlamak için kullanılan yazılımlar olarak tanımlanmaktadır. Bu yazılımlar; WordPress, Magento gibi yazılımlardır.

Site Oluşturucular: Hazır bir web sitesi oluşturmak isteyenler için en çok rağbet gören çözümlerdir. Ayrıca bünyesinde bulundurduğu drag-drop özelliği sayesinde buton, metin kutusu gibi ögeleriyle kısa sürede şablonları oluşturmaya yardımcı olurlar.

Yüzlerce hazır şablona sahiptir. Kullanıcılar bunların arasından sitenin konseptine uygun olanı seçer ve var olan metinleri kendi içerikleri ile değiştirerek aşağıdaki gibi çok çeşitli ver siteleri hazırlanabilmektedir:

  • Blog Sayfaları
  • Kurumsal web siteleri
  • E-ticaret siteleri
web-sitesi-nasil-yonetilir

Web Sitesi Nasıl Yönetilir?

Web sitelerini başarılı bir şekilde yönetmek için pek çok yol bulunmaktadır. Her web site oluşturucu farklı olduğu için kurulum sürecinin veya bir temanın parçası halindedir. Bunun yanı sıra diğerleri için bir eklenti veya uzantı eklemek gerekebilmektedir. Bir web sitesinin nasıl yönetildiğinden bahsetmek gerekirse:

Mobil Optimizasyon: Web sitesi oluşturma platformları, mobilde optimize edebilmek için otomatik olarak ayarlanır. Çeşitli platformlarda iyi göründüğünden emin olmak adına sitenin birden fazla cihazda kontrol etmekte oldukça önemlidir.

E-Ticaret Sitesi Özellikleri: Bazı web sayfalarının kurucuları için belirli bir internet mağazası veya bir e-ticaret planı olmalıdır. Diğerleri, e-ticaret özelliklerini veya uygulamalarını kullanmaya izin vermektedir.

Web Sitesi Yönetiminin Markalar için Faydaları Nelerdir?

Web sitesi yönetiminin kullanıcılarına sunduğu pek çok avantaj ve fayda bulunmaktadır. Bu avantajlar arasındaki en önemlisi, tüm faaliyetlerin düzenli olarak bir yerden yönetilmesini mümkün hale getirmektir.

Content Faktory ekibi olarak bu yazımızda “Web Sitesi Nasıl Yönetilir? Uzmanından Tavsiyeler!” konusunu ele aldık. SEO ve yeni SEO teknikleri hakkında güncel bilgiler almak web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Daha fazla bilgi ve hizmetlerimiz için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Markanızı Organik
Büyütün!

Büyüme yolculuğuna hemen başlamak için teklif alın