rakip-analizi-nasil-yapilir-bilesenleri

4 Kasım 2022, Yoruma Kapalı

Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Bir firma için sektördeki konumu son derece önemlidir.  Satılan ürünler, sunulan hizmetler ve daha birçok faktör kullanıcıların markalara yönelimini artırır. Bunun yanı sıra aynı ürün ve hizmetleri sunan pek çok marka olduğu için işletmeler kâr etmeyebilir. Bu noktada işletmeler zarar etmemek adına rakip analizi yapmalıdır. Rakip analizi nasıl yapılır konusu da bu alanda en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır.

Rakip analizi sayesinde diğer firmaların sattığı ürün ve sunduğu hizmetler hakkında bilgi edinmek mümkündür. Analizlerden alınan sonuçlardan yola çıkarak firmalar diğer firmaların zayıf ve güçlü yanlarını öğrenebilir. Buna göre bir takım geliştirme, yenileme çalışmalarına başvurabilirler. Content Faktory ekibi olarak bu yazımızda, “Rakip analizi nasıl yapılır? Rakip analizi bileşenleri nelerdir?” konusu hakkında bilgiler paylaşacağız.

 

rakip-analizi-nedir

Rakip Analizi Nedir?

Rakip analizi nasıl yapılır konusundan önce rakip analizi nedir konusunu detaylı olarak öğrenmemiz gerekir. Rakip analizi, pek çok rakip firmanın pazarlama stratejilerini, satılan ürünlerini ve kullanıcılara sunulan hizmetleri araştırarak elde edilen sonuçlar ile strateji geliştirmek anlamına gelir. Bunun yanı sıra bu analizler sayesinde rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini tespit edebilir, markanızın büyümesini sağlayabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Etkili Bir Slogan Nasıl Olmalı? Slogan Oluşturma Teknikleri

 

rakip-analizi-nasil-yapilir

Rakip Analizi Nasıl Yapılır?

Rakip analizi, rakip firmaların pazara ve tüketicilere karşı gerçekleştirdiği çalışmaların incelenmesidir. Rakip analizi nasıl yapılır konusunda izlemeniz gereken adımlar ise aşağıdaki gibidir:

  • Rakip İşletmeler Belirlenmeli: Analiz etmek için öncelikle sizinle aynı ürün veya hizmetleri veren firmaları, rakip firma olarak belirlemelisiniz.
  • Rakiplerin Zayıf ve Güçlü Olduğu Yönlerinin Tespiti: Yapılan analizler sonucunda rakip firmaların zayıf veya güçlü olan yönlerini tespit edilebilmektedir. Bu tespitler sonucunda işletmenin sattığı ürünler ve zayıf yönleri göz önüne alınarak güncellenmelidir. Bu sayede ürünler daha çok rağbet görebilir.
  • Rakibin Pazardaki Durumu: Bu bölümde rakipleriniz hangi ürünleri satıyor, ürünü satmak için nasıl bir pazarlama yöntemi kullanıyorlar gibi birçok sorunun cevabını bulmalısınız.
  • Rakiplerin Ürün Gamı: Ürün gamı, benzer özellikleri sahip pek çok ürün anlamına gelir. İşletmeler, ürünlerinin daha çok tercih edilmesi için diğer firmaların sattığı ürünler hakkında analizler yapar. Yapılan analizler sonucu ürünlerin zayıf yönlerini tespit ederek ürünlerini ve hizmetlerini buna göre geliştirebilirler.
  • Rakiplerin Uyguladığı Fiyat Politikası: Ürünlerin fiyat politikası, işletmeler için son derece önemlidir. Kullanıcılar ihtiyacı olan ürüne sahip olmak için pek çok işletme tercih edebilir. Kullanılan fiyat politikasından dolayı kullanıcı yüksek maliyetli ürünü almak yerine en düşük maliyetli olan kaliteli ürünü tercih eder.
  • Rakiplerin Kullandığı Pazarlama Yöntemleri: Kullanılan pazarlama yöntemleri sayesinde firmaların edindiği kullanıcılar artmakta ve devamlılığı sağlanmaktadır. Rakip firmaların kullandığı yöntemler tespit edilmeli, yapılan analizler sonucu nasıl bir pazarlama yöntemi kullanıldığı öğrenilebilmektedir.
  • Rakiplerin Başarılı Oldukları Alanlar: Bir işletmenin hangi ürünleri satıp hangi hizmetleri sunarak başarı elde ettiğine dair birçok sorunun cevaplanması gerekir. Bunun için rakip analizi yöntemleri büyük öneme sahiptir. Kullanılan bu yöntemler sayesinde rakibiniz hakkında geniş kapsamlı bilgiler elde etmeniz mümkündür. Analizler sonucunda rakibin bu başarıyı nasıl elde ettiği konusunda bilgi edinebilir ve rakibin kullandığı yöntemlerden faydalanabilirsiniz.

rakip-analizi-bilesenleri-nelerdir

Rakip Analizi Bileşenleri Nelerdir?

Rakip analizleri çalışmalarının 5 farklı bileşeni vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  1. İşletmenin bulunduğu veya bulunması istenilen sektör belirlenmelidir.
  2. Aynı ürün ve hizmetleri sunan firmalar rakip firma olarak belirlenmelidir
  3. Ulaşılmak istenilen hedef kitle belirlenmelidir.
  4. Satılan ürün veya sunulan hizmetlerin ne kadar tercih edildiği tespit edilmeli ve başarı derecesi hesaplanmalıdır.
  5. Rakiplerin sunduğu ürün ve hizmetlerin başarı derecesi hesaplanmalıdır.

İlginizi çekebilir: Dijital Pazarlama Nasıl Yapılır?

Content Faktory ekibi olarak “Rakip analizi nasıl yapılır? Rakip analizi bileşenleri nelerdir?” konusunu ele aldık. SEO ve yeni SEO teknikleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Daha fazla bilgi almak ve hizmetlerimizden yararlanmak için bizimle iletişime geçin.